Vendéglátás, közétkeztetés, kereskedelem, élelmiszerüzem

egyszóval minden élelmiszeripari vállalkozásnak tisztában kell lenni a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó jogszabályi előírásokkal.

36/2014 (XII. 17.) FM rendelet előírásait áttekintjük.

 

Vállalkozó feladata! amikben kedvező áron rövid határidőn belül tudunk segíteni!

 

- HACCP kiépítés, felülvizsgálat - új jogszabályoknak való megfelelés

- Élelmiszer higiénia oktatás

- Gyártmánylap

- Anyaghányad nyilvántartás

 Keressen elérhetőségeink egyikén.

 

Először is nézzük meg mik is az allergének!

 

Allergének 1169/2011/EU II. melléklet a következőket írja le:

1. Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek,

2.Rákfélékés a belőlük készült termékek.

3.Tojás és a belőle készült termékek.

4.Halés a belőle készült termékek ,.

5.Földimogyoró és a belőle készült termékek.

6.Szójababés a belőle készült termékek,

7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)

8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőlük készült termékek

9. Zeller és a belőle készült termékek

10. Mustár és a belőle készült termékek.

11. Szezámmag és a belőle készült termékek.

12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.

14.Puhatestűekés a belőlük készült termékek.

 

36/2014 (XII. 17.) FM rendelet előírásai:

 

2015. április 01.-ig

- nem előre csomagolt élelmiszer végső fogyasztó felé történő értékesítése

- eladás helyén jól látható módon fel kell tüntetni:

- élelmiszer neve (pl. Somlói galuska édesítőszerrel)

- az élelmiszer nevéhez kapcsolódóan kell feltüntetni:

„Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)”

„Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)”

- „a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös (E 129), Tartrazin (E 102), Neukokcin (E 124)

- a végső fogyasztót kérésére tájékoztatni kell egyéb jelölésbeli elemekről:

- a nem előrecsomagolt élelmiszert forgalomba hozó vállalkozó átadja az átvevő gazdasági szereplő számára élelmiszer azon adatait, amelyeket az előrecsomagolt élelmiszerek esetében a hatályos jogszabályok alapján kötelező feltüntetni (allergén is!!!).

- allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétéről a végső fogyasztót a vásárlást megelőzően tájékoztatni kell.

 

Hogyan?

 

- könnyen elérhetőnek kell lennie és a tájékoztatás megadása nem járhat a végső fogyasztó számára többletköltséggel

- nevére hivatkozással jól látható módon fizikai vagy elektronikus hordozón (pultban tábla, étlap/ itallap)

- az adott nem előrecsomagolt élelmiszer eladásra kínálásának helyén kell feltüntetni

- a tájékoztatás elérhetőségének helyére a végső fogyasztó figyelmét jól olvasható módon, a létesítményben elhelyezett fizikai vagy elektronikus hordozón fel kell hívni.

- vonatkozó tájékoztatás szóban is megadható, de ennek feltétele

- folyamatosan jelen van a szóbeli tájékoztatás megadásáért felelős személy

- a fogyasztó a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén, a vásárlást megelőzően, és

- a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul.

- jól látható módon, fizikai vagy elektronikus hordozón fel kell tüntetni, hogy a vonatkozó tájékoztatás szóbeli megadása az élelmiszer eladásra kínálásának helyén kérhető (pl.eladótól).

Több különböző helyen történő értékesítés: a 4.§ (3) bekezdése szerinti tájékoztatás valamennyi helyen fel kell tüntetni.

 

2015. július 01.-ig

5.§ (3) : Allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek vonatkozásban történő szóbeli tájékoztatás módjáról belső eljárást kell kidolgozni. 

+ oktatás, oktatás dokumentálása